تعریف ترازو
ترازو در اصطلاح به ابزاری گفته می شود كه جرم اجسام را تعیین می كند .
كلمه
ترازو در فارسی به معنی « همسطح بود » است و استفاده كلمه
ترازو برای ابزار
سنجش جرم از آن جهت است كه در
ترازو های قدیم ، جرم اجسام از همسطحی با وزنه های دیگر تعیین می شده است .
از جمله مترادف های
ترازو در انگلیسی می توان به كلمه balance و همچنین scale اشاره كرد .
تاریخچه و نیاز استفاده از ترازو
از زمان های قدیم
ترازو در زندگی انسان كاربرد داشته است ، چنان كه قدمت استفاده از
ترازو را به 5000 سال قبل از میلاد دانسته اند و همچنین در نقاشی های مقبره های فراعنه تصاویری از
ترازو مشاهده شده است ، انسان از قدیم برای جابه جایی اجسام و انتخاب كردن وسیله مناسب این كار نیاز به
ترازو برای تعیین جرم اجسام داشته است و همین نیاز موجب به وجود آمدن
ترازو به عنوان وسیله تعیین جرم شده است البته از
ترازو در قدیم استفاده های دیگر نیز می شده است از جمله آن می توان به استفاده از
ترازو برای تعیین نسبت مستقیم و معكوس در ریاضیات و همچنین استفاده از
ترازو در قدیم برای
سنجش زمان اشاره كرد .
روند تكامل ترازو
ترازو در زمان های مختلف اشكال گوناگونی داشته است ، قدیمی ترین
ترازو در ایران ترازوی حكمت است كه توسط دانشمند ایرانی مسلمان اختراع شده است كه یكی از قدیمی ترین ترازوهای كفه ای محسوب میشود ،
ترازو كفه ای تا قبل از تولید ترازوی جدید بیشترین كابرد را داشته اند .
انواع ترازو
امروزه با به وجود آمدن
ترازو های نوین ، برای كاربردهای مختلف
ترازو های متفاوتی استفاده میشود .
ترازو براساس نحوه
سنجش جرم اجسام به ترازوی كفه ای ، ترازوی دیجیتال تقسیم می شود .
ترازوهای دیجیتال نیز بر اساس موارد استفاده دارای انواع زیر است :
ترازوی فروشگاهی : غالبا در فروشگاه ها برای وزن كردن محصولات پروتئینی ، حبوبات و سایر اقلام استفاده میشود ، ترازوی فروشگاهی معمولا در ظزفیت های 30 تا 70 كیلوگرم تولید می شود ، دستگاه نیز دارای انواع باركد زن ، صندوق دار ، پرینتر دار تقسیم می شود .
ترازوی آشپزخانه یا خانگی : ترازوی دیجیتال معرفی شده برای استفاده های خانگی و در ظرفیت های كم تولید می شود و عموما نیازی به دقت بالایی ندارد .
ترازوی صنعتی :
ترازو دیجیتال معرفی شده برای مصارف صنعتی تولید می شود ، از آنجایی كه ترازوی صنعتی برای جرم های بالا و صنعتی استفاده می شود دارای بدنه ای با جنس مقاوم و همچنین ظرفیت های بالای 100 كیلوگرم تولید میشود ، برخی از ترازوهای صنعتی دارای امكانات ویژه ای برای سهولت در روند تولید و توزین می باشد ، از جمله این امكانات می توان به امكان شمارش تعداد توسط
ترازو و همچنین باركد زنی و لیبل زنی و در برخی از
ترازو ها امكان بسته بندی اولیه اشاره كرد .
ترازوی آزمایشگاهی :
ترازو برای استفاده در آزمایشگاه ها تولید می شود در نتیجه نیاز به دقت بسیار بالا و ظرفیت
سنجش جرم های پایین دارد ، همچنین برای بالاتر بردن دقت این نوع
ترازو با ایجاد محفظه ای برای آن از دخالت تاثیر هوای اطراف و عناصر موجود در فضا در توزین
ترازو جلوگیری می شود .
ترازوی نفركش : دستگاه برای توزین جرم انسان كاربرد دارد ،
ترازو نیاز به دقت بسیار بالا ندارد ، و معمولا در ظرفیت های تا 200 كیلوگرم تولید می شود .
ترازوهای نفركش برای كابرد هایی همچون توزین وزن نوزاد و كودك ،
ترازو نفركش معمولی و خانگی و ترازوی باشگاهی كه میتوانند میزان چربی و آب و كمبود و اضافه وزن تعیین كنند ، تولید می شوند .