محصولات اصلاح شده ژنتیکی کجا رشد می کنند؟

محصولات اصلاح شده ژنتیکی کجا رشد می کنند؟ میزان سنج: بااینکه خیلی از کشورهای اتحادیه اروپا محصولات تراریخته را تولید نمی کنند، اما اروپا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان این نوع محصولات در جهان است.



به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ میلادی، ۲ میلیارد نفر افزایش خواهد یافت و به حدود ۹.۷ میلیارد نفر می رسد. این امر فشار زیادی بر بخش کشاورزی وارد می نماید تا غذای کافی را برای تغذیه مناسب همه تولید نماید. پیش بینی می شود تقاضا برای غذا ۷۰ درصد افزایش پیدا کند.
چالش تامین غذا این حجم جمعیت، کارشناسان را از امروز به فکر چاره اندیشی واداشته است. در این خصوص حسین شیرزاد، تحلیلگر کشاورزی توسعه در یادداشتی اختصاصی برای مهر نوشت، کشاورزی محصولات تراریخته از اواسط دهه ۱۹۹۰ به شدت افزایش پیدا کرده است و محصولات اصلاح شده ژنتیکی به صورت گسترده در بعضی از نقاط جهان مانند ایالات متحده و بخشهایی از آمریکای جنوبی رشد می کنند؛ اما در اتحادیه اروپا و خیلی از کشورهای آفریقایی محدودتر هستند.
بر اساس گزارش سرویس بین المللی برای دستیابی به کاربردهای کشاورزی-بیوتکنولوژی در سال ۲۰۱۹، بالاتر از ۱۹۰ میلیون هکتار از محصولات دستکاری شده ژنتیکی در سراسر دنیا، منطقه ای حدودا به اندازه مکزیک، کاشته شد.
آمار کشت تراریخته ها چقدر است؟
جدیدترین داده های سرویس بین المللی برای دستیابی به کاربردهای کشاورزی -بیوتکنولوژی (ISAAA) نشان داده است که بالاتر از ۱۸ میلیون کشاورز در ۲۹ کشور، همچون ۱۹ کشور درحال توسعه، بالاتر از ۱۹۰ میلیون هکتار محصولات GMO را در سال ۲۰۱۹ کاشتند. این نشان دهنده افزایش ۵.۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۵ و بالاترین سطح پذیرش محصولات بیوتکنولوژی از زمان شروع کشت در سال ۱۹۹۶ است.
کشورهایی که محصولات GMO تولید می کنند عبارتند از ایالات متحده، اروگوئه، ویتنام، آرژانتین، استرالیا، بنگلادش، بولیوی، برزیل، کانادا، شیلی، چین، کلمبیا، کاستاریکا، جمهوری چک، هندوراس، هند (فقط پنبهBt)، مالاوی، مکزیک، میانمار، نیجریه، پاکستان، پاراگوئه، فیلیپین، پرتغال، آفریقای جنوبی، اسلواکی، اسپانیا، سودان، سوازیلند و زامبیا.
در حال حاضر برخی از کشورهای درحال توسعه، کشت محصولات تراریخته را اغلب بصورت موردی اجازه داده اند. این کشورها عبارتند از کنیا، زیمبابوه (ذرت)، بورکینافاسو و کوبا (ذرت و سویا) در صورتیکه در آفریقا، بیشتر کشورها مانند نیجریه، سودان، اتیوپی، مالاوی و اسواتینی پنبه تراریخته کشت می کنند؛ آفریقای جنوبی سه محصول مختلف تراریخته را کشت می کند که عبارتند از سویا، ذرت و پنبه. همین طور از بین تازه واردان به باشگاه تراریخته مالاوی، اتیوپی و نیجریه نسبتاً تولیدکنندگان محصولات تراریخته جدید هستند که از سال ۲۰۱۹ آغاز به کار کردند.
ISAAA (یک سازمان غیرانتفاعی فعال در عرصه تراریخته ها) در سال ۲۰۲۰ گزارش داد، ۵ محصول بیوتکنولوژی کاشته شده در همه این کشورها، ۹۹ درصد از سطح زیر کشت بیوتکنولوژی جهانی را به خود اختصاص داده اند. این محصولات که در بالاتر از یک میلیون هکتار زمین کاشته شده اند عبارتند از سویا (۹۵.۹ میلیون هکتار) و بعد از آن ذرت (۵۸.۹) میلیون هکتار، پنبه (۲۴.۹) میلیون هکتار، کلزا (۱۰.۱) میلیون هکتار و یونجه (۱.۲) میلیون هکتار.
سطح جهانی محصولات زراعی بیوتکنولوژی ۱۱۲ برابر از ۱.۷ میلیون هکتار در سال ۱۹۹۶ به ۱۹۰.۴ میلیون هکتار در سال ۲۰۱۹ افزایش پیدا کرد. این امر موجب می شود محصولات بیوتکنولوژی سریع ترین فناوری زراعی پذیرفته شده در چند وقت اخیر باشد.
اگرچه خیلی از کشورهای اتحادیه اروپا محصولات تراریخته را تولید نمی کنند، اما اروپا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان آن در جهان است.
سالانه بالاتر از ۳۰ میلیون تن ذرت بیوتکنولوژیکی و سویا برای خوراک دام وارد می شود و اروپا را به بزرگترین مصرف کننده منطقه ای تراریخته در جهان مبدل کرده است. در اروپا فقط دو کشور، اسپانیا و پرتغال کشت محصولات تراریخته را پذیرفتند. این ۲ کشور فقط ذرت تراریخته را کشت می کنند.
در آسیا پاکستان، هند، میانمار پنبه تراریخته کشت می کنند. بنگلادش تنها کشوری است که BT Brinjal را در سرتاسر جهان کشت می کند. اندونزی فقط نیشکر تراریخته را کشت می کند، در صورتیکه ویتنام و فیلیپین فقط بر روی کشت ذرت تراریخته متمرکز هستند. چین پاپایای و پنبه تراریخته را کشت می کند.
در اقیانوسیه، استرالیا تنها کشوری است که محصولات تراریخته مانند پنبه، یونجه و گلرنگ تراریخته را کشت می کند. استرالیا تولیدکننده انحصاری گلرنگ تراریخته است. از سال ۱۹۹۶، در مجموع ۲.۷ میلیارد هکتار محصولات بیوتکنولوژیک کاشته شده است.
در هند، ۶ میلیون کشاورز در سال ۲۰۱۹ در ۱۱.۹ میلیون هکتار پنبه Bt کاشتند. جالب اینجاست که ژاپن کشت محصولات تراریخته را تأیید کرده اما هیچکدام را هنوز نکاشته است.
بیشترین محصولات تراریخته پذیرفته شده در جهان
در سال ۲۰۱۹ معادل ۱۹۰.۴ میلیون هکتار محصولات بیوتکنولوژی توسط ۲۹ کشور (۲۴ کشور درحال توسعه و ۵ کشور صنعتی) کشت شده است. کشورهای درحال توسعه ۵۶ درصد از سطح زیر کشت بیوتکنولوژی جهانی را در مقایسه با ۴۴ درصد برای کشورهای صنعتی رشد دادند. ۴۲ کشور دیگر (۱۶ بعلاوه ۲۶ کشور اتحادیه اروپا) محصولات بیوتکنولوژیکی را برای غذا، خوراک و فرآوری وارد کردند. بنابراین، در مجموع ۷۲ کشور محصولات بیوتکنولوژیکی را پذیرفته اند ۲۹ کشور کاشته و ۴۳ کشور فقط واردات تراریخته داشته اند.
بیشترین محصولات زیست فناوری پذیرفته شده توسط ۲۹ کشور سویا، ذرت، پنبه و کلزا بود. سویا با ۹۱.۹ میلیون هکتار با ۴ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۸، ۴۸ درصد از سطح زیر کشت بیوتکنولوژی جهان را به خود مختص کرده است.
پس از آن ذرت (۶۰.۹ میلیون هکتار)، پنبه (۲۵.۷ میلیون هکتار) و کلزا (۱۰.۱ میلیون هکتار) قرار دارند. حال اگر برمبنای سطح زراعی جهانی برای محصولات منفرد بیان نماییم، ۷۹ درصد پنبه، ۷۴ درصد سویا، ۳۱ درصد ذرت و ۲۷ درصد کلزا، محصولات بیوتکنولوژی در سال ۲۰۱۹ بودند.
در این سال محصولات بیوتکنولوژی متنوع تر شدند. در جهان امروز محصولات بیوتکنولوژی فراتر از ۴ محصول بزرگ (ذرت، سویا، پنبه و کلزا) هم گسترش یافته اند تا انتخاب های بیشتری را برای خیلی از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مواد غذایی در جهان فراهم نمایند.
این محصولات بیوتکنولوژی شامل یونجه (۱.۳ میلیون هکتار)، چغندرقند (۴۷۳ هزار هکتار)، نیشکر (۲۰ هزار هکتار)، پاپایا (۱۲ هزار هکتار)، گلرنگ (۳.۵ هزار هکتار)، بادمجان (۲.۲۶۵ هکتار) و بالاتر از ۱۰۰۰ هکتار کدو، سیب و آناناس است. علاوه بر این، تحقیقات محصولات بیوتکنولوژی که توسط موسسات بخش دولتی صورت می گیرد شامل برنج، موز، سیب زمینی، گندم، نخود، نخود کبوتر و خردل با خاصیت های مختلف اقتصادی مهم و باکیفیت تغذیه ای بالا است که برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مواد غذایی در کشورهای درحال توسعه مفید تشخیص داده شده است.
ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ با ۷۱.۵ میلیون هکتار، کشت محصولات بیوتکنولوژیکی را رهبری کرد و بعد از آن برزیل (۵۲.۸ میلیون هکتار)، آرژانتین (۲۴ میلیون هکتار)، کانادا (۱۲.۵ میلیون هکتار) و هند (۱۱.۹ میلیون هکتار) قرار دارند. در مجموع ۱۷۲.۷ میلیون هکتار که ۹۱ درصد از مساحت جهان را نشان داده است. بنابراین، از محصولات بیوتکنولوژی بالاتر از ۱.۹۵ میلیارد نفر در ۵ کشور یا ۲۶ درصد از جمعیت فعلی جهان (۷.۶ میلیارد نفر) سود برده اند.


منبع:

5.0 / 5
34
1404/01/05
12:13:55
تگهای خبر: تكنولوژی , توسعه , تولید , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۵ بعلاوه ۳
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش ؛ میزان سنج، همراه همیشگی شما در دنیای سنجش ؛ ترازو و باسکول برای هر نیاز، از میزان سنج بخواهید