سخنگوی مركز مبادله اعلام كرد
جزئیات جدید سامانه ارز تجاری
به گزارش میزان سنج، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، مکانیزم معاملات سامانه ارز تجاری و گروههای مشمول معاملات در این سامانه را شرح داد.
اصغر بالسینی - سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران - در گفت و گو با ایسنا درباره ی «راه اندازی رسمی سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران» اظهار داشت: سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران که بتازگی به طور رسمی فعالیت خودرا شروع کرده، قبلا «مکررا» آزمایش شده و از سوم آذر امسال، به طور رسمی برای خرید و فروش ارز به راه افتاده است.
وی اضافه کرد: این سامانه، سیستمی است که تسویه معاملاتی در آن صورت می گیرد؛ تمام فرآیندها شامل معامله، جورسازی و مچینگ و بعد از معامله را در خود دیده و همزمان مجموعه ای از ارتباطات را با سایر سامانه ها طراحی نموده است.
سخنگوی مرکز مبادله در جواب سوال خبرنگار ایسنا بر اساس نحوه فعالیت سامانه ارز تجاری تشریح کرد: در گام اول صادر کننده که دارای ارز است سفارش فروش خودرا به بانک عامل ارائه می کند و بانک وجود این میزان ارز را تایید می کند. بدین سبب اگر صادر کننده ای کالایی را صادر کرد، سامانه نسبت به وجود این میزان ارز حاصل از صادرات اطمینان حاصل می کند و در مقابل وارد کننده بعد از ثبت سفارش و گرفتن اختصاص معتبر، معادل ریالی را بوسیله بانک عامل به حساب معاملاتی مرکز مبادله واریز می کند. بنابرین، ریسک طرفین معامله در این بازار در عمل حذف شده و به صفر رسیده است.
مکانیزم کلی معاملات سامانه ارز تجاری
بالسینی افزود: در ارتباط با مکانیزم کلی معاملات، ذکر این نکته مهمست که صادر کننده حداقل قیمت مورد نظر خود و وارد کننده حداکثر قیمت را اعلام می کند. در حقیقت فروشنده اعلام می کند که از یک نرخ مشخص، ارز خودرا ارزان تر نمی فروشد و خریدار نیز از قیمت اعلامی بالاتر، ارز مورد نیاز خودرا خریداری نمی نماید. بنابراین، خرید و فروش هایی (عرضه و تقاضاهایی) که باهم فصل مشترک نزدیک تری دارند، منطبق می شوند و در عمل «تطبیق سفارش ها» در جلسه معاملاتی رخ می دهد و متعاقب آن، تسویه پایاپای به ثمر می نشیند. بدین ترتیب معادل ریالی ارز خریداری شده به حساب صادر کننده واریز و ارز خریداری شده در حساب عامل وارد کننده قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: براین اساس، بدیهی است که یک قیمت پایانی برای روز معاملاتی وجود دارد که میانگین وزنی تمام معاملات روز است و این قیمت، مبنای نرخ ابتدایی و آغازین برای معاملات فردا (نرخ فردایی) یا روز معاملاتی بعدی خواهد بود.
طرفین معاملات ارز تجاری چه کسانی هستند؟
سخنگوی مرکز مبادله اظهار داشت: این معاملات قبلا به عنوان ارز اشخاص و توافقی شناخته شده است. در این سامانه دو دسته افراد قرار دارند. عرضه کنندگان ارز و خریداران ارز. فروشندگان یا عرضه کنندگان ارز کسانی هستند که قبلا رفع تعهد صادراتی خودرا با واگذاری کوتاژ صادراتی خود انجام می دادند؛ اما در نقطه مقابل، خریداران یا متقاضیان ارز کسانی هستند که در فیش اختصاص ارز آنها محل تامین ارز، مرکز مبادله ارز و طلای ایران قید شده است.
وی با اشاره به پروسه جدیدی که در این سامانه درنظر گرفته شده است اشاره کرد: نکته مهم در این رابطه این است که صادر کننده و واردکننده، به طور شخص در این سامانه حضور ندارند، بلکه طی عقد قرارداد عاملیت با بانک عامل یا کارگزار (که به انتخاب خودشان صورت می گیرد)، این بانکها به نمایندگی از صادرکننده و واردکننده کار خرید و فروش ارز را انجام می دهند.
سخنگوی مرکز مبادله ایران افزود: مطابق مکانیزم این سامانه، خریدار باید از قبل، معادل ریالی ارز را تامین کرده باشد. در نقطه مقابل نیز، صادرکننده یا عرضه کننده ارز اذعان کرده که در مقصد صادراتی خود، ارز اعلام شده را در اختیار دارد. متعاقب آن، بانک عامل اطمینان حاصل می کند که ارز ادعایی صادرکننده دردسترس است. بدین ترتیب نقش بانکها در دو طرف معامله پررنگ بوده و این مساله به اطمینان بیش تر از تعهدات طرفین منتهی می شود.
گروه های مشمول معاملات ارز تجاری
بالسینی با اشاره به گروه هایی که تحت شمول این بخش نامه جدید هستند اعلام نمود: از سوم دی ماه سال جاری به بعد «الزاما» صادرکنندگانی مانند روانکاران، لبنیات و شیر خشک، کربن و دوده، خشکبار، آبزیان، گیاهان دارویی (به انضمام زعفران) تره بار، کلینکر سیمان و کشتیرانی، ملزم به عرضه ارز در این سامانه هستند و متقاضیان ارز هم شامل واردکنندگانی مثل موبایل، لپ تاپ، تبلت، ماشین آلات صنعتی، موز و ادویه، می شوند.
منبع: mizansanj.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب