به مناسبت روز ملی گندم؛
کیفیت گندم کشور در سطح جهانی است
میزان سنج: در سالهای قبل مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کیفیت گندم هایی که در کشور کشت می شود را ارتقا داده و این محصول به لحاظ میزان پروتئین در سطح گندم هایی است که در دنیا کشت می شود.
به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، امروز ۳۱ فروردین برای اولین بار به نام روز ملی گندم و نان نام گذاری شد. شهرام شاهرخی، معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور و مجری طرح پژوهشی گندم در گفت و گو با مهر درباره ی وضعیت گندم های تولیدی کشور عنوان کرد: مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور زیر مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، مرجع شناسایی و ارائه دستورالعمل کنترل عوامل خسارت زا محصولات کشاورزی همچون گندم است. هر آفت، بیماری یا علف هرز که در مزارع گندم باشد مؤسسه مرجع شناسایی بوده و باید دستورالعمل کنترل آنها را به مراجع ذی ربط عرضه نماید که این مراکز بر طبق این دستورالعمل وارد عمل شوند.
وی اضافه کرد: در امتداد خودکفایی امسال در دو بخش این مؤسسه همکاری داشت؛ نخست همکاری ما در تدوین کتاب خودکفایی گندم که در وزارت جهاد کشاورزی تدوین شد. در این کتاب اقدامات مؤسسه در امتداد خودکفایی گندم که شامل تحقیقات، آموزش ها، انتقال دانش ها به مزارع تحقیقاتی و… است در کتاب مذکور بازتاب پیدا کرده است. از دیگر اقدامات مؤسسه، همکاری در تدوین دستورالعمل در مدیریت «سن» گندم از مزرعه تا سفره است.
این پژوهشگر با یادآوری این که سن یکی از آفاتی است که هم می تواند عملکرد کشت را در مزرعه تحت تأثیر قرار دهد هم کیفیت نان را تحت شعاع قرار دهد، اظهار داشت: اگر بیش از ۲ درصد از دانه های گندم تولید شده سن زده باشد طبیعتاً این محصول برای نانوایی ها مناسب نخواهد بود برای اینکه میزان پروتئین گلوتن آن کاهش بسیار پیدا کرده و این کاهش سبب می شود خمیری که از گندم به دست می آید خاصیت کششی و تهیه نان نداشته باشد.
شاهرخی با اعلان اینکه این امر موجب می شود تا گندم به علوفه تبدیل شوند، اشاره کرد: سن گندم مهم ترین آفت این محصول بوده که می تواند آنرا تبدیل به علوفه کند. بدین سبب ممکنست گندم به میزان زیاد در کشور تولید شود اما گندم نان نبوده و به سبب آفات، فقط خوراک دام می شود.
کیفیت گندم تولید داخل چه وضعیتی دارد؟
گندم حدود ۴۰ درصد از کالری و پروتئین مورد نیاز جامعه را تامین می کند بدین سبب این محصول در سبد غذایی و هرم امنیت غذایی از اهمیت زیادی برخوردارست. بدین جهت از نان به عنوان قوت لایموت نام برده می شود. در نتیجه هم باید عملکرد آن مورد توجه باشد و هم کیفیت آن حفظ شود.
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور درباره ی وضعیت کیفیت گندم داخل اظهار داشت: در سالهای قبل مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کیفیت گندم هایی که هم اکنون در کشور کشت می شود را ارتقا داده و گندم هایی که در کشور تولید می شود به لحاظ میزان پروتئین مشکلی نداشته و در سطح گندم هایی است که در دنیا کشت می شود.
وی افزود: اقدام دیگر مؤسسه اصلاح بذر، علاوه بر اصلاح انواع بذر گندم برای افزایش درصد پروتئین، مشخص کرده در هر منطقه شامل سردسیر، معتدل و گرمسیر کدام رقم گندم کشت شود تا بتواند کیفیت لازم را داشته و با شرایط آن منطقه سازگار باشد.
این مسؤول دولتی اشاره کرد: کشور به لحاظ کیفیت گندم برای تهیه نان مشکل ندارد ولی باید محصولات را از گزند سن که مهم ترین آفت گندم است و سایر بیماریها و علف های هرز حفظ کرد.
وی اظهار داشت: سن گندم مهم ترین آفت در آسیای میانه و خاورمیانه و نیز شرق اروپا است که بیشترین خسارت را به گندم زارها وارد میکند.
این محقق حوزه زراعت بیان کرد: دانه های که مورد حمله این آفت قرار می گیرند در محل تغذیه نقطه سیاه رنگی به وجود می آید که در اطراف آن یک هاله روشن دیده می شود، حتی این دانه ها ممکنست چروکیده باشند یا نباشند.
اقدامات پیشگیرانه در مقابل سن زدگی
کارشناس پژوهشی طرح گندم در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به برگزاری کارگاه های آموزشی در استانهای مختلف کشور، اظهار داشت: مؤسسه گیاه پزشکی در استانهای مختلف کشور یک سری کارگاه های آموزشی برگزار کرده و آموزش های لازم به کارشناسان مراکز خرید گندم داده شده این که دانه های بیمار چگونه از دانه های سالم تفکیک شوند. چگونه باید تشخیص داده شود گندمی که خریداری می شود آیا مناسب تهیه نان است یا خیر؟ به عنوان مثال همان گونه که تاکید شد، اگر بیش از ۲ درصد دانه های گندم سن زده باشند این محصول دیگر برای تهیه نان مناسب نمی باشد.
چگونه آفات را باید در گندم زارها کنترل کرد؟
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با اعلان اینکه مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کشور روی هیچ آفتی به اندازه سن تحقیق نکرده است، عنوان کرد: دستورالعمل های مدون جامعی تدوین شده که هر جا اجرا شده مشکلی با این آفت وجود نداشته است. به عنوان مثال سال قبل در کشور در حدود ۲.۵ میلیون هکتار از مزارع گندم مقابل سن مبارزه شد. بنا بر این سال ۱۴۰۲ هیچ مشکلی با سن گندم وجود نداشت.
وی اضافه کرد: این که چگونه نمونه برداری شود، الگو و واحد نمونه برداری، ابزارهای نمونه برداری و… همگی به شکل دستورالعمل ارائه شده است. به عنوان نمونه در دستورالعمل پیش آگاهی سن گندم آمده، سن چه زمانی اگر آغاز به فعالیت کرد باید کنترل شود. نحوه مبارزه مشخص شده یعنی جمعیت سن به چه تعداد رسید باید مبارزه شروع شود. ضمن این که زمان مبارزه با سن هم در مرحله حشره کامل و هم پوره ابلاغ گردیده که کیفیت محصول کاهش پیدا نکند.
شاهرخی افزود: نحوه کنترل سن گندم نیز آمده این که از کدام آفت کش ها باید مقابل آنها استفاده گردد که تمام این افت کش ها در مؤسسه به ثبت رسیده اند.
این محقق به استفاده از دشمنان طبیعی برای مبارزه با سن گندم اشاره نمود و در توضیح بیشتر اظهار داشت: همین طور دشمنان طبیعی و حشرات مفیدی که تا حدودی سن گندم را کنترل می کنند کدام ها هستند چه زمانی فعالیت دارند، در دستورالعمل های تدوین شده در اختیار بهره برداران قرار می گیرد.
نحوه مبارزه با انواع بیماریهای گندم
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با اعلان اینکه علاوه بر آفات برخی بیمارها هم سبب تهدید گندمزارها می شود، تصریح کرد: بیماری قارچی، انواع ویروس ها، باکتری ها یا نماتدها عوامل بیماری گندم به شمار می روند که دستورالعمل مدیریت آنها هم در کشور تهیه شده است.
وی در توضیح بیشتر اظهار داشت: ۷۸ پروژه برای بیماریهای قارچی، ۱۱ مورد برای باکتری ها و ۶ پروژه برای ویروس ها و ۱۸ مورد برای نماتدهای گندم اجرا شده که حاصل آنها دستورالعمل هایی مانند دستورالعمل مبارزه با «زنگ زرد» گندم است.
این محقق اشاره کرد: زنگ زرد مهم ترین بیماری گندم بوده که اگر اپیدمی شود ۱۰۰ درصد محصول را از بین می برد. این اتفاق ناخوشایند در سالهای دور رخ داده است. علایم مشخص است و این که چه زمانی و کجا باید مبارزه شود، مناطقی که بیماری از آنجا آغاز می شود تا همه گیری کجا بوده است، بطورکامل شناسایی شده اند. ما می دانیم هر سال باید در چه مناطقی گوش به زنگ باشیم تا اگر زنگ زرد شروع شود کانون کوبی نماییم.
وی افزود: در این جهت ترکیب هایی که باید استفاده گردد که بتوانیم زنگ زرد را کنترل نماییم به ثبت رسیده است.
علف های هرز و افت کیفیت محصولات
مجری پژوهشی طرح گندم در ادامه سخنان خود به علف های هرز اشاره نمود و اظهار داشت: دسته سومی که روی عملکرد کیفیت گندم خسارت می زند علف های هرز هستند که در کشور ۴۰۰ گونه علف هرز از ۴۴ خانواده گیاهی در مزارع گندم وجود دارد که عدد بزرگی است.
شاهرخی اظهار داشت: نقشه پراکنش آنها تهیه شده که در کدام مناطق ممکنست به گندم زارها لطمه بزنند. از سامانه جغرافیایی استفاده شده که نقشه پراکنش علف های هرز گندم مشخص شود. برای مبارزه با علف ها ۳۶ علف کش به ثبت رسیده که قبل تر کارایی آنها ارزیابی شده و در دستورالعمل ها ابلاغ گردیده است.
وی اشاره کرد: از این تعداد ۱۲ علف کش، علف باریک برگ را کنترل می کند ۱۵ تا علف های برگ پهن را کنترل کرده و ۹ علف کش دو منظوره است.
منبع: mizansanj.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب