بازگشت پیشبینی سود شركت ها گامی رو به عقب

بازگشت پیشبینی سود شركت ها گامی رو به عقب به گزارش میزان سنج سازمان بورس و اوراق بهادار از آغاز سال ۹۶ برنامه تغییر ساختار انتشار گزارش های مالی با حذف پیشبینی سود هر سهم و عرضه گزارش تحلیلی مدیریتی شرکت ها را پیاده سازی کرد.



به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، این تغییر نگرش با هدف عمق بخشی و تحلیل پذیر شدن هرچه بیشتر بازار صورت گرفت.
در پی جایگزین شدن گزارش های تفسیری مدیریتی به جای پیش بینی درآمد هر سهم شاهد وضعیتی هستیم که در بورس های پیشرفته دنیا هم دیده می شود اما در ماه های اخیر و با استدلال اینکه طیف زیادی از افراد فاقد تحلیل اخیراً وارد بازار سهام شده اند، سازمان بورس اعلام نموده است که مجدداً قصد الزامی کردن اعلام پیشبینی سود را دارد.
امری که به نظر می آید یک گام رو به عقب و به شکلی پاک کردن صورت مسئله فقدان نگاه تحلیلی در معاملات سهام است.
شکی نیست که با بازگشت باردیگر پیشبینی سود فضای دستکاری قیمت، بازگشت تعدیل های مکرر و توقف های طولانی نمادها باردیگر بروز خواهد نمود.
یکی از دغدغه های ناشران طی سالهای اخیر عرضه پیشبینی برای اقلامی بود که اطلاعات آن تحت کنترل اعضای هیأت مدیره نبود به صورتی که در سال ۱۳۹۵ که فضای متغیرهای اقتصاد کلان نسبتاً فضای با ثباتی را طی می کردند شاهد انحراف ۴۶۶ درصدی سود پیشبینی شده از سود تحقق یافته شرکت ها بودیم و تنها ۶۵ درصد از شرکتهای بورسی توان محقق نمودن سود پیشبینی شده(EPS) خویش را داشتند. در فضای پرنوسان متغیرهایی نظیر تغییر مکرر قوانین بخصوص در حوزه قیمت گذاری ها، قیمت ارز و.... در داخل کشور و هم تغییرات قیمت های جهانی بعنوان متغیرهایی خارج از کنترل هیأت مدیره انتظار برآورد سود سازگار با آنچه بعداً محقق خواهد شد منطقی نیست.
از سوی دیگر انحراف بسیار زیاد عملکرد شرکت ها و پیشبینی سود، عامل گمراهی و ضرر سهامداران بخصوص سهامداران مبتدی است. تجربه سالهای گذشته نشان داد شرکتهای زیادی بودند که از نظر ترازنامه ای و صورت های مالی شرایط مطلوبی نداشتند اما با پیشبینی سود خلاف واقع و غیرقابل تحقق سهامداران و فعالان بازار را به اشتباه انداختند و متضرر کردند.
موارد فوق، همگی از تجربه های شکست خورده در کشور ما و هم بورس های دنیا هستند و اصولاً بر همین مبنا پیشبینی سود در خیلی از کشورهای سال هاست منسوخ شده و در خیلی از آنها ممنوع می باشد. خیلی از تحقیقات بین المللی هم بر خطاهای پیشبینی سود مدیران و فقدان کارایی آنها تاکید کرده اند که از آن جمله می توان به مطالعه جاگی و همکارانش (۲۰۰۶) [۱] آرمسترانگ و همکارانش (۲۰۰۷) [۲]، براون و همکاران (۲۰۰۵) [۳] و … اشاره نمود. بخصوص در کشورهای با قوانین حمایتی ضعیف از سرمایه گذاران [۴] خطاهای پیشبینی و بخصوص پیشبینی های خوش بینانه بارزتر بوده است که طبیعتاً کشور ما هم در زمره این کشورها قرار دارد.
این تجربه ها و مطالعات سبب شده است که ناشران پذیرفته شده در بورس های جهانی، همراه با صورت های مالی گزارشی عرضه می کنند که مدیریت شرکت از راه این گزارش تلاش می کنند تا سهامداران را نسبت به وضعیت گذشته، جاری و بخصوص آینده آگاه سازند و تقریباً همه محققان و نهادهای ناظر اتکا به عدد eps را تا حد زیادی گمراه کننده می دانند.
لذا انتظار می رود در مقابل سرمایه گذاران فاقد تخصص و نگاه تحلیلی در بورس، سازمان بورس به جای تکرار وضعیت پیشین که مشکلات بسیار زیادی را بوجود آورده بود و از لحاظ علمی و رویه های منطقی در سایر کشورها هم مطرود است، با تلاش برای توسعه و توسعه سرمایه گذاری غیر مستقیم از راه نهادهای حرفه ای و دارای مجوز نظیر سبدگردانها و شرکتهای مشاوره سرمایه گذاری و اقدامات در جهت تسهیل و توسعه فعالیت آنها همچون صدور مجوز شعب و....، نسبت به گسترش حاکم شدن نگاه تحلیلی در بازار سرمایه اقدام نماید.
دکتر مسعود موفقی، دکتر هادی محمدخانی
اعضای هیأت مدیره سبدگردان آرمان اقتصاد [۱] Jaggi، Bikki، Chen-lung Chin، Hsiou-wei William Lin، and Picheng Lee. "Earnings forecast disclosure regulation and earnings management: evidence from Taiwan IPO firms." Review of Quantitative Finance and Accounting ۲۶، no. ۳ (۲۰۰۶): ۲۷۵-۲۹۹. [۲] Armstrong، Christopher S.، Antonio Dávila، George Foster، and John RM Hand. "Biases in multi-year management financial forecasts: Evidence from private venture-backed US companies." Review of Accounting Studies ۱۲، no. ۲-۳ (۲۰۰۷): ۱۸۳-۲۱۵. [۳] Brown، Lawrence D.، and Huong N. Higgins. "Managers’ forecast guidance of analysts: International evidence." Journal of Accounting and Public Policy ۲۴، no. ۴ (۲۰۰۵): ۲۸۰-۲۹۹. [۴] weak-investor-protection


منبع:

0.0 / 5
1511
1399/11/08
23:20:39
تگهای خبر: اوراق بهادار , بازار , بورس , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۵ بعلاوه ۳
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش