رئیس سازمان بورس اعلام كرد:

جزئیات سوالات دادستانی از شاپور محمدی

جزئیات سوالات دادستانی از شاپور محمدی میزان سنج: رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات سوالات دادستان تهران از وی درباره بازار سرمایه، بازار سهام و بورس كالا را شرح داد.


به گزارش میزان سنج به نقل از صدا و سیما، شاپور محمدی درباره نشست با دادستانی تهران تصریح كرد: جذب نقدینگی با استفاده از بورس هم باعث رونق تولید و هم رونق اشتغال می گردد. سخنگوی سازمان بورس اظهار داشت: البته افزایش نقدینگی و نوسانات قیمت ارز در بازار سرمایه هم بی تأثیر نیست و مثلاً شركت های معدنی، مس و فولاد كه صادرات دارند، وقتی نرخ ارز تغییر می كند، بر عملكرد بورس هم اثر می گذارند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه كرد: امكان دارد یك شخص از ۵۹۰ شركتی كه در بورس و فرابورس موجود است، یك سهم را انتخاب نماید كه سفارش اكید ما به مردم این است كه تك سهمی عمل نكنند و مجموعه ای از سهام را بخرند؛ چراكه خرید سبد سهام، خطر كمتری دارد.
وی اظهار داشت: همیشه به مردم سفارش شده كه با شایعات، امواج و جو بازار حركت نكنند و سودآوری شركت ها را مدنظر داشته باشند؛ در عین حال سازمان بورس در مورد شایعات پرونده هایی به دستگاه قضایی ارسال كرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه كرد: سازمان بورس از ۲۰ سایت علامت فروش شكایت كرده است كه این شكایت ها تقدیم قوه قضائیه شده و نیروی انتظامی هم در این خصوص به ما كمك كرده است.
شیوه های دستكاری در بورس
محمدی در مورد نحوه دستكاری در بورس هم اظهار داشت: شركت های كوچك را می توان دستكاری كرد؛ اما این تخلف در شركت های بزرگ قابل تحقق نیست؛ این در شرایطی است كه ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر كد بورسی در كشور دارند و با اینكه همه این افراد هر روز معامله نمی كنند؛ اما فرهنگ سهامداری در كشور ما در حال شكل گیری است و از سران سه قوه درخواست كرده ایم كه باقیمانده سهام دولت را كه ۴۰ هزار میلیارد تومان است به صورت سبد به عموم مردم بفروشند و حتی تخفیف ۲۰ درصدی در این خصوص هم تصویب گردید.
دبیر شورای عالی بورس اظهار داشت: مالیات نقل و انتقال سهام نیم درصد است كه در ستاد هماهنگی مربوطه مقرر شد این رقم به یك دهم درصد تقلیل پیدا كند و در مصوبه ای جدید، سرمایه شركت های بورسی از مالیات معاف شد كه اینها همه كمك به رونق بورس است.
ورود شركت های جدید
سخنگوی سازمان بورس اضافه كرد: برای جذب نقدینگی باید شركت های جدید وارد بورس شوند و در همین خصوص شركت پتروشیمی پارس با ورودش ۲۰ هزار میلیارد تومان ارزش بورس را بالا برد و نزدیك هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان نقدینگی در یك هفته از بازار جمع كرد.
­رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: افزایش سرمایه شركت ها هر سال رخ می دهد و امسال سازمان بورس كوشش كرد این مورد سریعتر صورت گیرد.
محمدی با اشاره به اینكه در بورس از حقوق سهامداران صیانت می شود، اضافه كرد: موضع سازمان بورس این است كه اگر بانك ها بخواهند سهام ریز بفروشند، امكان دارد بازار دچار مشكل شود و ما خواسته ایم این مبادرت به صورت بلوكی و عمده فروشی باشد.
مقابله با دستكاری قیمت ها
وی افزود: در این جلسه از ما سوال شد كه آیا با بالا یا پایین رفتن قیمت سهام می توان دستكاری كرد؟ كه پاسخ این است كه یكی از جرم هایی كه سازمان بورس از آن شكایت می كند، بحث دستكاری قیمت است و اگر كسی سهمی را عمداً با هدف بالا بردن قیمت بخرد و بعد سهم خویش را به طور گسترده عرضه كند، این نوعی دستكاری قیمت است.
محمدی اضافه كرد: یكی دیگر از تخلفات پیش دستی در معاملات است بدین سان كه اگر یك كارگزار سهم خویش را ابتدا برای خود و آشناهایش بخرد جرم و پیش دستی در معاملات است و دو هفته پیش موضوعی در یكی از كارگزاری ها پیش آمد در خصوص اینكه شخصی برای خواهرزاده خود پیش از اینكه در نهاد دولتی عمل كند، خریده بود كه از او شكایت هم كردیم.
وی اظهار داشت: در سهم های كوچك، امكان دستكاری وجود دارد؛ اما در سهم های بزرگتر چون پول زیادی برای دستكاری می خواهد این تخلف كمتر است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه كرد: معاملات روزانه، الگوریتمی و پر فراوانی برای افراد حرفه ای خوب است اما افرادی كه دانش بورس متوسط دارند باید به صورت بلندمدت سرمایه گذاری كنند؛ چون كه در بلندمدت نمی توان بازار را گمراه كرد.
وضعیت فعالیت های بورسی شركت های دولتی
محمدی اظهار داشت: یكی دیگر از سوالات مطرح شده در این نشست درمورد مجاز بودن شركت های دولتی به فعالیت های بورسی بود كه در پاسخ باید گفت در بعضی كشورها برخی صندوق های بازنشستگی، منابع خویش را به بورس می برند و در كشور ما هم بخشی از این منابع به بورس می رود؛ اما قانون برای آنها محدودیتی نگذاشته است كه چگونه خرید و فروش كنند.
وی اضافه كرد: شركت های دولتی چون دارایی هایشان چند هزار میلیارد تومان است، عملاً امكان خرید و فروش روزانه را ندارند اما اگر آنها بخواهند عملیاتی انجام دهند از نظر ما دستكاری است و مدیرانشان را به دادگاه می كشانیم.
محمدی اظهار داشت: فعالیت شركت های دولتی مجاز است؛ اما نباید از آن قواعد تخطی كنند و سازمان بورس در این خصوص نظارت می كند و اگر مواردی هم مردم اطلاع رسانی كنند پیگیری و خودمان هم روزانه معاملات اشخاص را رصد می نماییم.
دبیر شورای عالی بورس اضافه كرد: در شبكه های دولتی دستكاری نداشتیم و مواردی بود كه مدیرعامل خبر نداشت و كارشناس تخلف كرد.
جریمه ۱۲۰ میلیون تومانی برای ۴۰۰ متخلف
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوال دادستانی تهران در خصوص اینكه پرونده های بورس چگونه دنبال می شود؟ اظهار داشت: در قانون اوراق بهادار سه نوع اتفاق منجر به دعاوی می گردد كه یكی از آن اختلاف حرفه ای میان فعالان در تسویه وجوه معامله است كه هیأت داوری بورس به این موضوعات رسیدگی می كند.
محمدی اضافه كرد: مورد دیگر مربوط به تخلفات است كه شورای عالی بورس ورود می كند و اگر كسی از مقررات تخطی كند تخلف انضباطی است و قانون اجازه جریمه ۱۲۰ میلیون تومانی را می دهد كه ما در دو سال و سه ماه گذشته این را به صورت جدی پیگیری كردیم و نزدیك به ۴۰۰ نفر جریمه شدند.
وی اظهار داشت: مورد دیگر اتفاقات مربوط به جرایم بورس است كه ما ۷۵ پرونده مصادیق جرم را دنبال و در دادگاه ها طرح دعوا كردیم كه سازمان بازرسی كل كشور و وزارت اطلاعات كمك شایانی كردند.
نظارت های در بورس كالا
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره برخی مشكلات در رابطه با بورس كالا هم كه در این جلسه عنوان شد، اضافه كرد: ما بر مراحل قبل از بورس كالا نظارت داریم و بخشی از آن خارج از بورس فروخته می گردد كه ما نظارت نمی نماییم و باید مسئولان وزارتخانه های صنعت و جهاد كشاورزی روی برخی اشخاص محدودیت هایی بگذارند و قانون به ما اجازه نمی دهد كسی را محدود نماییم.
محمدی اظهار داشت: پس از اینكه كارخانه ای از بورس خریداری كرد مسئولان وزارت صنعت باید در كارخانه پیگیری كنند و اگر محصول در كارخانه تبدیل به ضایعات یا صادر شود بورس كالا هیچ اختیاری برای ورود به آن ندارد.
وی اضافه كرد: البته بورس كالا در مناطق آزاد انبارهایی را پیدا كرد و در مورد پتروشیمی ها هم تخلفاتی معرفی كردیم اما وقتی یك شخص از وزارت صنعت پروانه بهره برداری می گیرد از نظر ما تولید كننده است و وزارت صنعت باید با ساز و كارهایی نظیر فهرست بیمه اشخاص و مصرف برق كارگاه آنها را كنترل كند اما ما ساز و كاری برای كنترل نداریم.
محمدی اظهار داشت: وزارت صنعت به ما می گوید به سامانه بهین یاب اعتماد كنید و برخی اوقات تولید كننده دو تا سه سال تولید نداشته است اما در سایت بورس خرید می كند و این سازمان پشتیبانی از حقوق مصرف كنندگان است كه باید بررسی كند چه كالاهایی به دست مردم رسیده است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: درخواست ما از وزارت صنعت، معدن و تجارت این است كه سامانه بهین یاب را پالایش كند.
ریشه های چالش پتروشیمی ها
همچنین در نشست دادستانی تهران با مسئولان بورس سوالاتی عنوان شد كه در همین خصوص دادستان تهران پرسید در مبحث پتروشیمی عده ای در بورس كالا محصولاتی دریافتی را چند برابر عرضه كردند آیا بورس نظارت داشت یا نداشت؟
عباس جعفری دولت آبادی اظهار داشت: سازمان بورس چه نقشی داشت كه متوجه تخلف نشد و ما یك دفعه شاهد دو برابر شدن محصولات پلاستیكی بودیم؟ آیا مسئولان سازمان بورس فقط وظیفه عرضه دارند؟
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوالات دادستان تهران اظهار داشت: ما چندین بار در این خصوص نامه نگاری كردیم و زمانی كه قیمت ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومان بود در كارخانه و بورس مشكلی نداشتیم، اما وقتی قیمت دلار تغییر نمود و قیمت های دیگری در بانك مركزی و دیگر جاها عنوان شد، ستاد تنظیم بازار كوشش كرد قیمت كالاهای اساسی را پائین نگه دارد.
شاپور محمدی اظهار داشت: قیمت پایه را فروشنده تعیین می كند و سازمان بورس كالا قیمت پایه را از فروشنده دریافت می كند و دولت به لحاظ اعلام حاكمیت اگر بخواهد قیمت را پائین نگه دارد با استفاده از یارانه است.
ارسال ده ها نامه به معاون اول رییس جمهور
وی اضافه كرد: وقتی تفاوت قیمت ها به وجود آمد ده ها نامه به جهانگیری نوشتیم و خواستیم فضای رقابتی تولید شود و وقتی سقف ها برداشته شد قیمت در بیرون افت كرد. دادستان تهران در ادامه پرسید: بر مبنای اظهارات مسئولان شركت های پتروشیمی افرادی هستند كه در بورس برنده می شوند، اما كار تولیدی نمی كنند و كسی كه كارخانه دار نیست چطور می تواند در بورس خرید كند؟
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ اظهار داشت: سامانه بهین یاب باید اصلاح گردد و تعداد تولیدكنندگان در حوزه پتروشیمی ۸ هزار مورد است، اما واقعا تعداد كمی فعالیت می نمایند.
وی اضافه كرد: اگر وزارت صنعت، معدن و تجارت بخواهد این ۸ هزار تولیدكننده را بررسی كند حتما باید سامانه بهین یاب پالایش شود چون كه سال قبل تقاضای پت ۲۵۰ هزار تن بود، اما امسال ۵ برابر شد و این تقاضای كاذب است و وقتی تقاضا می آید بورس، تقسیم به نسبت می كند و شاید بخشی به مصرف كننده و تولیدكننده واقعی هم برسد.
محمدی اظهار داشت: البته وزارت صنعت در مورد میلگرد و فولاد هم گفته كه مثلا به ۱۰۰ نفر كالا داده شود و این هم غلط است و اینها كالا را می خرند و به بقیه می فروشند.

5.0 / 5
5009
1397/07/22
22:06:14
تگهای خبر: اوراق بهادار , بازار , بانك , بورس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۳ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش