نگهداری دام دیگر به صرفه نیست؛

گاوهایی كه به علت نبود خوراك كشته می شوند!

گاوهایی كه به علت نبود خوراك كشته می شوند! به گزارش میزان سنج البرز استان البرز با میانگین تولید سالیانه ۴۱۵ هزار تن، هشتمین تولید كننده بزرگ شیر در كشور است. وجود ۳۰۰ هزار راس دام در البرز، صنعت دامپروری را به یكی از اصلی ترین نقاط قوت استان در عرصه تولید تبدیل نموده است. با این وجود كمبود نهاده های دامی باعث بروز بعضی از مشكلات در واحدهای دامپروری صنعتی شده و امنیت آنها را تحت شعاع قرار داده است.



یکی از دامپروران البرزی درباره مشکلاتی که تولیدکنندگان شیر با آن مواجهند می گوید: وقتی نتوانیم دام را از نظر مواد پروتئینی و ویتامینی تأمین نماییم، تولید شیر کاسته می شود و در نتیجه آن شاهد افزایش قیمت شیر در بازار خواهیم بود. وقتی که حتی بعضی از مکمل های دامی تولید داخل، متاثر از افزایش قیمت دلار، گران می شوند چگونه انتظار داریم که قیمت شیر ثابت بماند.

مجید رضایی به ایسنا می گوید: اینطور نیست که گرانی شیر به نفع ما باشد. شیر زمانی گران می شود که هزینه دامداری افزایش و میزان تولید شیر کاهش پیدا کرده باشد. هم اکنون با قیمت فعلی نهاده هایی مثل سویا، ذرت و کنجاله کلزا که برای تولید شیر حیاتی هستند، نگهداری دام به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد. ما در این مجموعه با داشتن ۳۵۰۰ راس دام مولد مجبور شده ایم برخی از آنها را به کشتارگاه بفرستیم چون به علت کمبود مواد غذایی، تولید شیر کمی داشتند و هزینه نگهداری آنها تأمین نمی شد.

حذف شیر از هرم غذایی، خطرناک است

رضایی با انتقاد از افزایش قیمت بعضی از نهاده های تولید داخل می افزاید: ما در کنار کار دامپروری، کشاورزی هم می نماییم. شرکت های تولید روغن، دانه کلزا را به صورت میانگین ۴ الی ۵ هزارتومان از ما می خرند. وقتی روغن کلزا را از آن جدا می کنند، باقی مانده یا تفاله آن با عنوان کنجاله به دامپروران با قیمت هر کیلو ۹ هزار تومان فروخته می شود. اگر نظارت بر این چرخه بیشتر شود، چنین اتفاقی نمی افتد و قیمت نهاده ها ثابت می ماند تا تولیدکنندگان شیر هم تحت فشار اقتصادی نباشند.

این دامپرور البرزی می گوید: ما از اهمیت کار خودمان آگاهیم و دوست نداریم سفره مردم را به قیمت افزایش سود خودمان کوچک نماییم. بخشی از وظیفه تضمین امنیت غذایی و سلامت مردم بر عهده تولیدکنندگان شیر است و ما نمی خواهیم که به خاطر افزایش قیمت، شیر از سفره قشر کم درآمد حذف شود. حذف شیر از هرم غذایی، درآینده برای نسل های بعدی دردسرساز خواهد شد.

کمبود نهاده در البرز بیشتر از دیگر مناطق احساس می شود

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان البرز با اشاره به اینکه مشکل تأمین نهاده های دامی در کشور به جهت کمبود ارز اختصاصی برای واردات در این حوزه می باشد، اظهار داشت: با عنایت به اقلیم خشک ایران، بخش زیادی از نهاده های دامی مورد نیاز از راه واردات تأمین می شود. وقتی ارز کافی برای واردات اختصاص داده نمی گردد، محصول کافی به کشور نمی رسد در نتیجه توزیع نهاده بین واحدهای تولیدی به میزانی که نیازشان است، امکان پذیر نیست.

مجتبی تقی زاده با اشاره اهمیت تأمین پروتئین در حوزه دام های مولد، افزود: با عنایت به ظرفیت فعلی، استان البرز سالانه به ۲۴۰ هزار تن نهاده ذرت نیاز دارد که در ۶ ماه نخست سالجاری، ۴۰ درصد از این میزان تأمین شده است. ۶۲ درصد از نیاز منطقه به سویا و ۶۰ درصد از احتیاج به نهاده جو هم رفع شده است. با این وجود امیدواریم هرچه سریعتر این مشکل در سطح کشور حل شود تا صنعت تولید شیر با چالش مواجه نباشد.

مجتبی تقی زاده با اشاره به اینکه استان البرز هشتمین تولید کننده شیر در کشور است، افزود: استان البرز با میانگین تولید سالیانه ۴۱۵ هزار تن شیر در کشور جایگاه هشتم را دارد اما از این جهت که بیشتر دام های موجود در استان، از نژادهای خوب و خالص هستند، از نظر سرانه تولید به ازای هر راس دام در جایگاه دوم کشوری قرار داریم. این مورد به این معناست که این نوع نژادها در عوض مصرف بیشتر علوفه، شیر بیشتری تولید می کنند بنابراین کمبود نهاده در استان البرز، بیشتر از مناطق دیگر احساس می شود.

وی اضافه کرد: پیش از این انتظار می رفت تا انتهای سالجاری، تولید شیر استان البرز به ۴۳۵ هزار تن برسد اما به علت کمبود نهاده در سطح کشور، تا کنون ۲۰ درصد از پتانسیل استان در عرصه تولید را از دست داده ایم. با این وجود تلاش می نماییم با مدیریت این چالش و همراهی دامپروران استان، از این معضل عبور کنیم

افزایش قیمت شیر به علت کاهش تولید ناشی از کمبود نهاده است

رئیس اتحادیه دامداران استان البرز با انتقاد از شیوه تأمین نهاده های دامی در دامداری ها اظهار داشت: با عنایت به این که نهاده کافی و با قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار نمی گیرد و دامداران مجبور به تهیه نهاده های دامی از بازار آزاد هستند، تولید شیر و فروش آن با قیمت فعلی به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد و بیشتر فعالان این حوزه با مشکلات گوناگونی رو به رو شده اند.

ابراهیم ثابت با اشاره به اینکه تأمین خوراک کافی و مناسب برای دام مهم ترین گام در تولید شیر است، خاطرنشان کرد: وقتی نتوانیم خوراک کافی برای دام را تأمین نماییم واضح است که تولید شیر کاسته می شود. هر دام مولد باید روزانه بین ۲۳ تا ۴۶ کیلوگرم کنسانتره شامل ذرت، سویا، جو و سایر علوفه ها مصرف کند تا بتواند به صورت میانگین ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرم شیر تولید نماید. وقتی نمی توانیم این میزان از خوراک را برای دام مهیا نماییم، شیر کمتری تولید می شود که نتیجه آن هم افزایش قیمت در بازار است.

ثابت با اشاره به اینکه بیشتر از ۳۰۰ هزار راس دام در استان البرز وجود دارد، افزود: ۱۵۵ هزار راس از این تعداد، دام سنگین و مولد هستند که تأمین خوراک بموقع برای آنها نقش حیاتی دارد. باید نقش اتحادیه ها و تشکل های صنفی در این عرصه افزایش پیدا کند تا بین اعلام نیاز، تأمین و توزیع نهاده و دیگر الزامات، توازن برقرار شود. شرایط فعلی تأمین خوراک به شکلی است که بعضی از صنایع دامپروری کوچک به سمت نابودی و ورشکستگی می روند. طبق محاسبات کارشناسان قیمت تمام شده به ازای هر کیلو شیر ۴۶۵۰ تومان است اما کارخانه ها شیر را بین ۳۷۰۰ تا ۳۹۰۰ تومان از دامپرور خریداری می کنند که این مورد به معنای ظلم واضح به دامپرور است.

تشویق دامداران به تولید شیر پرچرب؛ پیشگیری از واردات کره

رئیس اتحادیه دامداران البرز ظرفیت های داخلی برای تولید کره و سایر محصولات لبنی را کافی و توانمند خواند و اظهار داشت: با وجود پتانسیل های داخلی، ما هیچ احتیاجی به واردات محصولی مانند کره نداریم. کافی است تا شرکت های تولیدی، دامداران را به تولید شیر پرچرب تشویق کنند تا مواد اولیه آنها برای تولید کره و سایر محصولات لبنی به صورت کامل و کافی تامین گردد. اگر هزینه ای که برای واردات کره در نظر گرفته می شود، به تأمین نهاده برای دامداران اختصاص یابد و مبالغی با عنوان تشویقی، برای تولیدکنندگان شیر پرچرب در نظر گرفته شود، دامداران از موادی مانند گلوتن، تخم پنبه و پودر چربی در خوراک دام استفاده می نمایند تا تولید شیر پرچرب افزایش پیدا کند.




5.0 / 5
1538
1399/07/16
14:17:03
تگهای خبر: بازار , تولید , خرید , دلار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۹ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش